Sponsorloop: een groot succes!!!
Tijdens de Koningsspelen hebben de leerlingen en een aantal leerkrachten van de Sint Janschool gelopen om geld op te halen voor een project van Oxfam Novib. Het komt er op neer dat elke euro die wij besteden aan onze schooltuin, wij ook moeten geven aan mensen in Uganda zodat ook zij gereedschap kunnen kopen om in hun tuinen te werken.
De kinderen hebben flink hun best gedaan en dat was hartverwarmend om te zien.
Vol trots kunnen wij melden dat er een bedrag bij elkaar is gelopen van iets meer dan
€2000,00
De helft van dit bedrag gaat naar Oxfam Novib!
Werkelijk ongelooflijk! Het geeft een enorm goed gevoel om te zien dat onze kinderen wat over hebben voor andere mensen, die het niet zo goed hebben. Allemaal bedankt!!
“Wie leert wat van wie?”(Belevenissen met een sch(k)ooltuin, deel 2)
Begin mei: slecht weer teistert het Ware Land maar gelukkig stonden de kweekplantjes veilig binnen. In alle klassen hebben kinderen, drie weken terug, gezaaid. En ook dit keer was er verbazing en enthousiasme te lezen op de kindergezichten: er kwamen echte plantjes op! Tijd om te beginnen dus.
Maandag 12 mei: Deze dag was uitverkoren tot werkdag in de tuin.
Er moest van tevoren nog wel het een en ander geregeld worden (gereedschap en ander materiaal kopen), de tuin moest nog worden verdeeld en de vrijwilligers moesten worden benaderd. En wat te denken van een hek? De woorden van Lange Gerrit galmden nog na: “Je hoeft niet bang te zijn voor jongelui, nee, het zijn de hazen, die vinden die jonge slaplantjes heerlijk!” Ok, wordt geregeld, nu nog maar even een noodhek.
Maar dan, na alle voorbereidingen, eindelijk het echte werk!
Een schooldelegatie (uit elke klas een kind) moest eerst plantjes gaan kopen bij het Groene Erf. Op de aankooplijst stonden: andijvie, courgette en prei.
Niet elk kind was bekend met het Groene Erf en sommige kinderen keken hun ogen uit en waren vooral erg verbaasd om zoveel plantjes bij elkaar te zien.
De ontvangst was hartelijk en de kinderen moesten zelf de plantjes gaan zoeken. (Ik ben toch bang dat in de nabije toekomst er nog meer vergeten groentes gaan komen.)
Er waren ook echte kenners en moestuinliefhebbers (wat tuindersbloed wellicht) onder het selecte gezelschap. Zo was de leerkracht toch enigszins verrast door een opmerking van Jack Bakker: “Juf, een courgetteplant heeft een meter bij een meter nodig.” Heel goed Jack want de juf wist dat niet!
Dat hield dus in: 1 plant maar voor 1 groep. Daarna op zoek naar de preiplanten. Sieb Stoop, duidelijk een kenner, bracht vervolgens de volgende opmerking: “Preiplantjes moeten in een rug staan.”
De leerkracht was nu duidelijk van haar stuk gebracht want wat betekent dat nou weer? Eric, onze begeleider, vertelde dat dat klopt maar dat je ook via een gat in de grond kan planten. Weer wat geleerd!
Toen ook de andijvieplanten waren gevonden, werd het tijd om af te rekenen. De jongens van de bovenbouw rekenden het zonder rekenmachine uit en er werd bij Mees Stoop betaald. Deze oud-leerling van de Sint Janschool hielp prima en nam lekker de tijd om de jongste leerlingen wegwijs te maken, hoewel hij eerlijk toegaf ook nog in de leer fase te zitten.
Daarna ging het gezelschap en de plantjes richting school.
Maandagmiddag werden er volgens schema kinderen uit klassen gehaald. Opgewonden marcheerden ze in laarzen naar de schooltuin.
Twee vrijwilligers, Jan Vrijsen en Yvonne van Eeken stonden klaar om te helpen. Ze gaven uitleg, instrueerden en keken toe.
Volgens een plantschema werden de net gekochte plantjes zorgvuldig op de juiste plaats in de grond gezet. Als de kinderen klaar waren, gingen ze naar binnen en daar kregen ze de opdracht om notities en tekeningen te maken in een logboek.
Het werd een heerlijke middag met onverwacht mooi weer, tevreden begeleiders en blije, enthousiaste kinderen met prut aan hun leerzen.
Donderdag zijn de andere groepen aan de beurt en nieuwe vrijwilligers met ongetwijfeld nieuwe verhalen.
Oproep voor meer vrijwilligers voor onze schooltuin!
Wij werken momenteel met vier vrijwilligers en zouden graag meer kandidaten willen verwelkomen.
Het werk houdt in: het ophalen van een groepje (4) kinderen uit de klas, dat groepje een half uur begeleiden met werkzaamheden in de tuin, evt. wat vertellen en uitleggen en weer terugbrengen naar de klas. Daarna gebeurt hetzelfde met nog twee andere groepjes. Het werken in de tuin gebeurt op een (maandag, dinsdag, of donderdag) middag.
Het komt er op neer dat je bezig bent van 13.15 tot 15.15 uur.
Er zijn vast geïnteresseerde en enthousiaste ouders of grootouders of andere belangstellenden, die nog niet hebben gereageerd.
Neem gerust contact op met Marianne Betjes (marianne.betjes@sintjanwaarland.nl)
of Marja Komen (marja.komen@sintjanwaarland.nl)