Waarlands kampioenschap bieten telen

ingevoerd op 24-03-2017

Beste leerling/ouders/verzorgers,

 

In het kader van Groei en Bloei organiseert de Sint Jan school dit jaar het voor de leerlingen het Waarlands kampioenschap bieten telen. We hebben Adrie Beemsterboer, de wereldkampioen 2016 van de Dorstige Biet, om informatie en hulp gevraagd hoe we dit het beste kunnen doen.

De Dorstige Biet had nog zakjes zaad over van 2016 en die hebben wij gekregen. Op het zakje staat een handleiding (richtlijn) hoe je het beste een biet kan telen. Maar wij hebben natuurlijk aan Adrie gevraagd om nog een aantal tips om een zo groot mogelijke biet te telen. Die krijgen jullie in de loop van het groeiseizoen via de nieuwsbrief toe gestuurd, maar voor een goede start krijgen jullie al een paar tips.

 

Je kan je biet eerst ook in huis in een potje opkweken als het zaadje kiemt en er een plantje komt zet de pot dan goed in het licht maar niet te warm.

Als het plantje groot genoeg is en goed doorwortelt is kan je het overplanten naar buiten.

Buiten zaaien doe je dus vanaf eind maart begin april en hangt van het weer af.

Denk erom als je buiten ter plaatse gaat zaaien dat de bietenplantjes niet tegen nachtvorst. kunnen dus als er al een plantje staat en we krijgen nachtvorst dek dan je plantje even af.

Zorg dat je biet op een lekker zonnig plekje staat dus niet achter een heg of onder een boom in de schaduw.

 

Volg voor de rest de tekst op het pakje, verder tips volgen dus. Op woensdag 11 oktober is het inleveren en wegen van de bieten. Jullie nemen dan de zwaarste biet mee (let wel op de grootste biet in niet altijd de zwaarste). De biet moet dan ontdaan zijn van het blad en verder gewassen en vrij van grond ingeleverd worden in een zak voorzien met een kaartje met je naam.

 

We wensen je veel succes met het Waarlands kampioenschap bieten telen!

 

Hartelijk groet,

 

Adrie Beemsterboer, oudervereniging en team Sint Jan school.

dorstige biet dorstige biet