Afgelopen maandag heb ik voor de ouders van onze kinderen in groep 8 een klein stukje gepubliceerd over het niet meedoen met de Cito eindtoets basisonderwijs (http://www.sintjanwaarland.nl/nw-26348-7-3575452/nieuws/cito_eindtoets.html?page=1). Ik ga er nu wat dieper op in, om u meer inzicht te geven in wat er allemaal speelt in ‘onderwijsland’.
Mogelijk weet u het nog wel: in april 2013 is de onderwijsinspectie op onze school geweest voor een kwaliteitsonderzoek. Op alle onderdelen scoorden wij voldoendes en dat betekent dat wij de hoogst haalbare score van de inspectie kregen: een basisarrangement.
Toch is er een eenzijdige nadruk op de resultaten voor lezen, taal en rekenen. Als team vinden wij dat een basisschool daar niet eenzijdig op afgerekend mag worden.
Gelukkig is er veel weerstand in Nederland tegen het invoeren van een verplichte eindtoets in het basisonderwijs. Vanaf 2015-2016 MOET elke basisschool een door het ministerie goedgekeurde eindtoets kiezen. We mogen uit drie toetsen kiezen, waaronder uiteraard de Cito, maar er is nog veel onduidelijk. Zo worden bijvoorbeeld de normen van twee van de drie eindtoetsen pas ná de afname bekendgemaakt. Dat is op zijn minst merkwaardig.
Gelukkig dat de wetgever deze problemen ook onderkent en wij mogen dit jaar voor het laatst de Citotoets begrijpend lezen en rekenen en wiskunde als eindtoets inleveren bij de inspectie. Net als de vorige jaren gaan wij dat ook weer doen. Samen met de NIO-gegevens van alle kinderen in groep 8, zijn wij als team prima in staat om een goed advies aan het vervolg onderwijs te geven. Immers, middels ons LVS (leerlingvolgsysteem) volgen wij onze kinderen ook nog eens vanaf groep 1 t/m groep 8. Dat zijn vaak acht of meer jaren en dat is heel wat anders dan twee of drie dagdelen toetsen voor een eindscore en voor het voortgezet onderwijs (VO) -advies.
Bij de overgang van het basisonderwijs naar het VO is het advies van de basisschool leidend.
Ik hoop u middels dit schrijven meer duidelijkheid te hebben gegeven.
Jan de Boer